Akü Kontrolü

Akü Kontrolü

Aküler araçların elektrik ihtiyacını karşılamak için tasarlanmış olan; elektriğin kimyasal şekilde depo edildiği saklama alanlarıdır. Bu kimyasal depolama sonrası aküler tekrar elektrik enerjisi dönüşümü sağlar ve araçların ilk çalışma anından itibaren tüm aksamların elektrik kaynağı haline gelir.

Akü kontrolü belirli aralıklarla, fiziki muayene ve ölçüm bazında yapılır.  Fiziki muayenelerde akülerin kutu ve kapağında oluşması olası sorunlar incelenir. Delik, çatlak veya erime yaşanan kutular ya da kapaklar için değişim/ onarım işlemi yapılır.Akü kontrolü, araç enerji ihtiyacında hayati önem taşıyan bu gereçlerin sağlıklı şekilde çalışması için düzenli zaman aralıklarıyla ve profesyonel biçimde gerçekleştirilmelidir.

Akü Kontrolü Nasıl Yapılır?

Akülerin çalışma düzeninde belirlenmiş optimal değerler söz konusudur. V (Volt) değerleri olarak adlandırılan ve ölçüm cihazlarıyla test edilen bu değerlerin; akü kontrolü sırasında normal seviyelerde olması önemlidir. Otomobil kullanımında 16 V değerdeki aküler sağlıklı ve kullanılabilir seviyede kabul edilir. Yapılan ölçümler sırasında bu değerden alt ya da üst seviyelerde çıkan sonuçlar için; herhangi bir arıza yaşanmadan önlem alınması gerekir. Akü kontrolü yapılırken değerlendirmeye alınan kriterler şu şekilde sıralanabilir:
  • Akü kutusu fiziki muayene
  • Kutu kapağında (delik, çatlak, ezilme vb.)  inceleme
  • Elektrolit seviyesi ölçümü
  • Kutup başı kontrolü
  • Kutup başı erime testi
  • Oksit ölçümü
  • Akü dolum testi
Akülerde zaman zaman kutup başı bölgelerinde çeşitli sebeplere bağlı olarak oksitlenme veya erime sorunları yaşanabilir. Bu sorunlar araçta bulunan çeşitli bölümlere elektrik iletilmesi veya ilk çalışma anında enerji sağlanmasını engeller. Akü kontrolü yapılırken özellikle enerji akışı ve ilk çalışma kaynağı işlevinde sorun yaşanmaması için kutup başı kontrolleri önem taşır. Bursa akü servisimiz ile kaliteli hizmetin farkını yaşayacaksınız.

Akü Dolum İşlemleri

Akülerde bakım ve onarım kapsamında verilen hizmetlerden biri de akü dolum işlemidir. Enerji dönüşümünü kimyasal depola yöntemiyle yapan akü kutularında; yapılan ölçümler sonucu iç dolumda normal seviyelere oranla enerji azlığı görülebilir. Bu durumda akü dolumu yapılarak enerji dönüşümü için kaynak sağlanır ve ölçüm sonuçlarında optimal seviyelere ulaşmak mümkün olur. Dolum işlemleri sırasında garanti kapsamında hizmet almak için alanda yetkili servisler tercih edilmelidir. Bursa akü pazarı denildiğinde kaliteli hizmeti ile St çağdaş akla gelmektedir.

Hizmet verdiğimiz markalar arasında; Fiat, Peugeot, Toyota, Audi, Ford gibi markalar bulunmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

Akü Arızalarının Nedenleri Nelerdir?

Akü arızalarının başlıca nedenleri; yaşlanmas, aşırı deşarj, düşük şarj, akülerin yüksek sıcak ve soğuğa maruz kalması, akü kutup başlarının korozyona uğraması, aşırı darbe ve titreşime maruz kalması başlıca nedenler arasında gösterilebilir. Bursa akü servis desteğimizde akü kaynaklı tüm arızaların bakım, onarım ve yedek parça değişim hizmetleri sunuyor, araç ve motor performansını koruyacak çözümler sağlıyoruz.

Akü Kaynaklı Arıza Belirtileri Nelerdir?

Akü kaynaklı arıza belirtilerinde ilk olarak aracın çalışırken zorlanması yada hiç çalışmaması gösterilmektedir. Akünün bitmesi yada yaşlanmasına bağlı olarak, yeterli miktarda enerji gelmemesi sonucu marş motorunun zayıf çalışmasıyla aracı harekete geçirmede zorluk yaşanmaktadır. Araç aydınlatma sistemlerinde görülen zayıf ve loş aydınlatma, elektrikli aksesuarların çalışmaması, akü kutup başlarında meydana gelen korozyon dolayısıyla zayıf ve güçsüz elektrik iletimine bağlı olarak yaşanan aksaklıklar akü kaynaklı arızalardır.

İlgili Konular

Sisli havada araç kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli

Sisli havada araç kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli

Sisli havalarda araç kullanmak, sürücüler açısından olumsuz pek çok tehlikeyi de beraberinde getirmektedir. Kış ve sonbahar aylarının yaklaşmasıyla araç kullanmayı daha da zorlaştıran sis faktörü, aracı kullanma eğilimi ve azalan görüş mesafesi ile istenmeyen durumların oluşmasına yol açmaktadır. Kötü hava şartlarında araç sahipleri, yolu tam olarak göremediğinde neyle karşılaşacağını da kestirmemektedir. Kaza riskini yüksek oranda artıran bu zamanlarda araç içerisinde bulunan yolcuların ve diğer sürücü ve yayaların can güvenli açısından normal zamanlardan daha dikkatli v...

Rehbere git

Yakıt tasarrufu nasıl yapılır

Aracın fazla yakmaması için yapılacak her işlem yakıt tüketimin etkilemektedir. Bütçeyi düşünen ve yakıt tüketimini minimum düzeyde tutmak isteyen araç sahipleri, çeşitli yollara başvurmaktadır. Yakıt tasarrufu; aşırı hız yapmamak, motor bakımı, lastik basıncını kontrol etmek ve lastik değişimlerini yapmak ile doğru orantılı olarak ilerlemektedir. Yakıt tüketimini etkileyen bir diğer faktör ise tüketilen yakıtın cinsidir. Dizel araçların benzinli araçlara oranla daha az yakıt masrafı çıkardığı bilinmektedir. Yakıt Tasarrufu Sağlamak İsteyen Araç Sahiplerinin Dikkat Etmesi...

Rehbere git
Yakıt tasarrufu nasıl yapılır
MAF Sensörü Arızası

MAF Sensörü Arızası

Motor Yönetim Sistemi´nin hayati bir bileşeni olan MAF (Mass Air Flow) sensörü, modern araçların verimli ve sorunsuz çalışması için kritik öneme sahiptir. Bu sensör, motora giren hava miktarını ölçer ve bu bilgiyi motorun kontrol ünitesine iletir, böylece yakıt enjeksiyonu ve hava/karışım oranı optimal düzeyde tutulur. MAF sensörü arızası, motor performansını doğrudan etkileyebilir ve çeşitli sürüş sorunlarına neden olabilir. Bu yüzden, MAF sensörünün doğru çalışması, aracın hem yakıt verimliliği hem de genel performansı için hayati önem taşır. MAF sensörü arızasının nasıl ...

Rehbere git

Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır

Rehbere git
Fren Balatası Bittiği Nasıl Anlaşılır